Što jedu nepalci
Nepalci i tradicionalna Nepalska kuhinja
Nepalska tradicionalna kuhinja sadrži tradicije kuhanja koje se mogu pronaći u Indiji i Tibetu. Nepalci vole jednostavna jela koja imaju neobičan okus. Glavni sastojci njihovih kuhinja često su: Pšenica, riža, mahunarke, kukuruz i to sve u kombinaciji s raznim povrćem ili mesom. Mnoga nepalska jela pripremaju se sa uljem od senfa, gheejem i ponekad sa jakim maslacem. Vole koristiti i začinsko bilje poput đumbira, kurkume, korijandera, muškatnog oraščića, cimeta, i lovorovog lista kako bi jela dobila delikatniji okus.
Nepalci vole ljuta jela, što znači da će često u jela dodati crni biber, čili, zeleni luk, cilantro i posebnu papriku Timur. Sva hrana se tradicionalno priprema na drvenom uglju, što daje poseban okus. Prema pravilu, jede se desnom rukom, bez pribora. U Nepalu je tradicija da se jede dva puta dnevno, ujutro nakon izlaska sunca i navečer nakon njegovog zalaska. Tijekom dana mogu jesti lagane užine, no uglavnom piju čaj s mlijekom ili domaće proizvedena alkoholna pića.
Nepalci i prehrambene navike
Većina hindusa u Nepalu su vegetarijanci, što znači da se njihova jela baziraju više na Indijskoj tradicionalnoj kuhinji. Pretežito jedu rižu, mahunarke i povrće. Navedeni sastojci čine tradicionalno jelo koje se zove "Dal bhat tarkari". Radi se ljuti sos od mahunarki, dok razno povrće služi kao prilog. Glavna jela će se posluživati u manjim količinama uz ačar (kisele krastavce) i čantije (ljute umake). Također se konzumiraju i mliječni fermentirani proizvodi poput dahi (kiselo mlijeko) i paneer (masni prešani svježi sir).
Nepalci u dolini Katmandua jedu meso. U plodnoj dolini Katmandua može se pronaći obilje povrća, mahunarki i drugih biljaka. Ova Newar (ime naroda) hrana je začinjena s čilijem. Vjeruje se kako je Nepal najbolje mjesto ako želite kušati tradicionalnu tibetansku hranu. Bez obzira na regiju u kojoj žive, Nepalci generalno vole rižu, kao i jako začinjenu/aromatičnu hranu. Koje su posebne značajke Nepalske kuhinje? Tradicionalni recepti su veoma jednostavni.
Radi činjenice da se u Nepalu koristi samo 6% zemlje za poljoprivredu, narod mora dugo živjeti u štednji. Omiljeno jelo je svakako riža, kombinira se s povrćem ili komadima mesa i raznim umacima. Meso koje se konzumira je uglavnom kozje ili razne peradi. Krava se smatra svetom životinjom. Fermentirani mliječni proizvodi su također prisutni u Nepalskoj kuhinji, koriste se u velikim količinama - osobito svježi sirevi i kiselo mlijeko. Na stolu se često nalaze i kolači koji su napravljeni od rižinog, kukuruznog ili pšeničnog brašna. Najčešće se pije crni čaj uz moguće dodatke mlijeka, vrhnja ili maslaca.
Nepalci i hrana van Nepala
Često se zapitamo što Nepalci jedu van njihove zemlje? Ovaj narod nije izbirljiv, i rado će kušati sva jela. U drugim zemljama često sami kuhaju svoja tradicionalna jela, iako vole kombinirati. Mnogi Nepalci koji žive u Hrvatskoj naglašavaju kako vole meso, i razne umake, no nisi najveći ljubitelji tjestenine. Od mesa će jesti gotovo sve, osim krave/teletine. Preferiraju meso piletine ili puretine, koje najčešće spremaju uz rižu i ljute umake.
Što najčešće piju? U Nepalu najčešće se pije čaj, no mnogi rade svoje pivo, rižino vino ili kukri rum. U Hrvatskoj najčešće piju domaća piva za koja tvrde da su im dobra. Neovisno u kojoj se zemlji nalazili, mnogi govore kako je riječ o veoma jednostavnom narodu koji se veoma lako prilagođava okolini i tamošnjoj kuhinji. Danas je u Zagrebu moguće pronaći i Nepalski dućan u kojemu možemo kupiti razne začine i grickalice koje nam mogu nakratko približiti tradicionalnu Nepalsku kuhinju.
Tagovi: