Što napraviti od bjelanjaka
Kako iskoristiti bjelanjak u slanim jelima
Kada vam u pripremi hrane, naročito slastica ostane bjelanjak ili više njih postoji mnogo načina kako ih možete iskoristiti. Da biste napravili sirne prutiće dovoljan vam je i samo jedan bjelanjak uz 60 g ribanog sira, jednako toliko brašna, te malo soli, papra i 40 g maslaca. Sastojke bez bjelanjka pomiješajte a njega ćete na kraju miješanja dodati. Kada mješanjem dobijete kuglu, tijesto razvaljajte i narežite na trakice, stavite trakice na papir za pečenje i pecite u pećnici desetak minuta. Prije pečenja ih možete posipati sjemenkama ili začinskim biljem po volji.
Šarena fritata se radi od tri bjelanjka, a bit će vam potrebno jedna ili dvije kobasice koje ćete popržiti na tavici sa nasjeckanim lukom i češnjem češnjaka. Sve zajededno posolite, dodajte malo mljevene paprike, kumina, te 400 grama ocijeđenih pelata koje ste narezali na polovice. Nakon kratkog krčkanja dodajte bjelanjke te pecite na jačoj vatri, pri kraju dodajte sira Salakisa i posipajte sjeckanim peršinom.
Bjelanjak u puslicama i makaronima
Kada vam ostane bjelanjak možete ga iskoristiti za jednostavne slastice kao što su puslice i makaroni koji su vrlo ukusni i lagani. Puslice se mogu naraviti od samo jednog bjelanjka kojem ćete dodati 60 do 70 grama šećera i s mikserom izmiksati. Posudu prije miksanja je dobro premazati limunovim sokom da se uklone masnoće, te smjesi dodajte malo soli, a možete dodati i par kapi limuna. Kad postignete čvrsti snijeg formirajte puslice i stavite na papir za pečenje i pecite na 100 stupnjeva između sat ili sat i pol kako bi se puslice posušile i očvrsnule.
Popularni makaroni se također rade od bjelanjaka, a mnogi ne znaju da je domovina makarona zapravo Italija, te da je Katarina Medici prenijela recept u Francusku u kojoj su oni danas tradicionalna slastica. Iako za izradu makarona uz bjelanjak će vam biti potrebni i drugi sastojci, najvažnije je da imate dobar recept i puno strpljenja, volje jer ova se slastica ne radi na brzinu.
Bjelanjak u drugim jelima
Postoje brojna slana i slatka jela u kojima se preostali bjelanjak može iskoristiti. Primjerice slani biskvit koji se radi s pancetom i šparogama, angelfood biskivit. Bit će vam potrebno 6 bjelanjaka, decilitar jogurta i decilitar maslinovog ulja, 230 g brašna, prašak za pecivo pola vrećice, malo soli, 4 šparoge, 100 grama pancete i 100 grama sira najbolje gaude. Prvo šparoge narežite i prokuhajte u vodi, za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke treba istući u čvrsti snijeg, te snijegu dodati jogurt i maslinovo ulje te još miksati. U smjesu umješati brašno, sol, prašak za pecivo, te ocijeđene šproge, nasjeckanu pancetu i sir. Smesu ulijte u kalup za pečenje i pecite oko 40 tak minuta.
Bijela rolada je slatko jelo gdje se bjelanjak može koristiti za slatku verziju biskvita kao rolade. Uz bjelanke trebat će vam i šećer, ulje, malo soli, brašno, prašak za pecivo. Za kremu će vam biti ptrebno slatko vrhnje, kiselo vrhnje, jagode ili neko drugo voće, te šećer u prahu. Recept za ovu slasticu je vrlo jednostavan i priprema traje kratko. Slasticu možete posipati nekim orašastim plodovima.
Tagovi: