Zašto je baklava tvrda

Zašto je baklava tvrda

Zašto je baklava tvrda, greške u koracima

Uglavnom se smatra da je zemlja porijekla baklave Turska, no neki izvori navode Siriju, neki Armeniju, neki Grčku, a neki izvori Tvrde da baklava potječe iz Arabije. No, prvi zapisi sa turskog dvora iz 1473 godine potvrđuju da se bakla služila u važnim prigodama, na važne datume na svim gozbama i proslavama. Zašto je baklava tvrda, greške u koracima u tijeku pripreme ili pečenja, a naročito kod zalijevanja slatkim šećernim sirupom su najčešći krivci za to.

Baklava je imala takav status da su je u 18 stoljeću na dvoru smjeli pripremati posebno obučeni majstori koji su sami razvijali jufke (kore) tanke poput latica ruža i slagali ih u veliki broj slojeva naizmjenično kore i smjese (tirit) od oraha, rezali ih u rombove prije pečenja i obilno zalijevali šećernim sirupom (šerbetom) i nitko nije pitao zašto je baklava tvrda, jer majstoru se to nije moglo dogoditi. Gaziantep baklava je dobila status zaštićene geografske oznake u Europskoj uniji, a spremaju je posebno obučeni majstori.

Zašto je baklava tvrda, može li se to izbjeći ili popraviti

Za baklavu trebate 500 grama tankih kora za baklavu koje svaku kod slaganja premazujete mješavinom od 200grma rastopljenog maslaca pomiješanog sa 100 mililitara ulja. Za smjesu za posipanje ili tirit trebate 250 grama mljevenih oraha, 250 grama grubo sjeckanih oraha, 60 grama krušnih mrvica, od 100 - 200 grama šećera. Šerbet ili slatki preljev stavite u 800 mililitara vode 500 grama šećera, po želji limunovog soka, kuhajte oko 15 minuta da se zgusne u sirup i ne brinite zašto je baklava tvrda.

Orahe u tiritu možete zamijeniti pistacijama, na namašten lim položite jednu koru, premažite je maslacem i uljem, na nju položite drugu koru i premažite je, pospite slojem tirita, pa to ponavljajte sve dok ne potrošite sastojke, gornji sloj su dvije zadnje kore. Izrežite u rombove prije pečenja, pecite 10 minuta na 180°C i još 15 minuta na 120°C, zalijte vrelu baklavu vrelim sirupom. Zašto je baklava tvrda, može li se to izbjeći ili popraviti, odgovor je da, može.

Zašto je baklava tvrda i kako je ipak spasiti

Neki trikovi vam mogu pomoći da ispečete savršenu baklavu. Na složenu i izrezanu baklavu i gornja kora mora biti premazana mješavinom maslaca i ulja, prije pečenja položite papir za pečenje na koji ćete dodati jednu koru koja će držati papir na površini baklave da se listići ne uvijaju, a kora na papiru će vam pokazivati kako teče proces pečenja. Zašto je baklava tvrda i kako je spasiti, papir i koru na njemu uklonite kad smanjite temperaturu pečenja.

Kada pečenu vrelu baklavu zalijete vrelim slatkim sirupom, opet na vrh stavite papir za pečenje i blago opteretite drugom tepsijom tek na 2 minute da se gornji listići izravnaju. Ako se ipak nađete u situaciji zašto je baklava tvrda skuhajte još malo sirupa, ali s više vode i manje šećera i još jedanput je zalijte, pustite da odstoji, možete i ponoviti kratkotrajno već opisano opterećenje, nakon toga je pustite da se ohladi i otkrit ćete da više nije tvrda.


Tagovi: