Zašto je dobar češnjak

Zašto je dobar češnjak

Zašto je dobar češnjak i što je on zapravo?

Danas gotovo da ne postoji osoba koja nije upoznata s češnjakom i njegovim dobrobitima za naše zdravlje. Češnjak, poznatiji i kao bijeli luk možemo opisati kao biljku koja ima jaki i intenzivni, pomalo peckavi okus, i upravo zato je poznat u svijetu kuhinje i medicine. Alicin je glavni sastojak češnjaka, navedeni sastojak u sebi sadrži iznimno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

Češnjak je u naše živote došao iz centralne Azije, i kao takav on je jedna od najstarijih biljaka na svijetu, to potvrđuju istraživanja koja navode da se češnjak uzgaja već preko 5000 godina. Prvi koji su krenuli s uzgojem češnjaka su bili Egipćani, upravo su oni smatrali kako je češnjak sveta biljka i njegovi ostaci su pronađeni u grobnicama mnogih faraona.

Egipćani su isto tako znali zašto je dobar češnjak, davali bi ga svojim robovima kako bi im povratili snagu i učinili ih otpornima na bolesti. Zašto je dobar češnjak znali su i grčki i rimski vojnici koji su ga konzumirali prije bitke kako povećali svoju izdržljivost. Uzgoj češnjaka datira u šesto stoljeće kada se počeo uzgajati u Indiji i Kini gdje je još dan danas prvenstveno poznat kao biljka s ljekovitim svojstvima. Stotinama godina češnjak je omiljena biljka mnogim narodima.

Zašto je dobar češnjak i kako ga pravilno konzumirati?

Češnjak je svakako jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu danas. Iako se često nalazi na našem stolu, mnogo puta ga koristimo i kao sami lijek. Kako pravilno konzumirati češnjak? Prije same konzumacije bilo bi poželjno da ga zgnječite kako bi potakli reakciju u kojoj nastaje alicin koji ima gore navedena djelovanja. Češnjak je najbolje konzumirati u sirovom stanju bez termičke obrade.

Mnogi od nas ga upravo koriste kao dodatak jelima, kako pravilno obraditi češnjak? Ako češnjak termički obrađujemo i stavljamo u određeno jelo, tada njegova termička obrada mora biti kratka, svega par minuta je dovoljno. Na dan bi trebali pojesti barem 3 češnja češnjaka kako bi naš organizam dobio sve beneficije koje on donosi.

Činjenica je da danas mnogi izbjegavaju konzumaciju češnjaka radi njegovog intenzivnog mirisa, no ponekad treba odbaciti navedeno i prisjetiti se svih prednosti zašto je dobar češnjak. Naravno, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći da se riješite neugodnog zadaha uzrokovanog češnjakom. Nakon konzumacije neugodan zadah možete riješiti žvakanjem peršinovog lista, konzumacijom kave ili limunade.

Znamo zašto je dobar češnjak, no da li njegova konzumacija sa sobom donosi određene nuspojave? Pošto je češnjak iznimno zdrava namirnica do nuspojava ne dolazi. Češnjak se danas tako preporučuje i trudnicama koje su iznimno osjetljive. Nažalost postoje ljudi koji su alergični na češnjak. Kod konzumacije češnjaka trebaju pripaziti ljudi koju imaju osjetljiv želudac.

Zašto je dobar češnjak i zašto ga rado konzumiramo zimi?

Češnjak je svakako idealna namirnica za duge i hladne zimske dane. Zašto je dobar češnjak, točnije zašto ga većina konzumira zimi? Zima je period kada vladaju gripe, prehlade i virusi koji mogu narušiti naše zdravlje i imunitet. Češnjak je svakako najjeftiniji i najprirodniji način kako da se obranimo od navedenog. Po zimi je preporuka pojesti 2-3 režnja češnjaka kako bi se ojačao imunitet i smanjila mogućnost zaraze.

Nekada su ljudi za vrijeme zime znali istisnuti do nekoliko režnjeva češnjaka i ostaviti ih u prostoru, češnjak isto tako djeluje i u zraku, točnije na sebe privlači bakterije i viruse. U Grčkoj još dan danas možete čuti naziv "Smrdljiva ruža" za češnjak. Znamo kako je češnjak biljka koja ima same prednosti za naš organizam, tako da nemojte izbjegavati njegovu konzumaciju samo na temelju njegovog mirisa.

Češnjak je pravi dar prirode, danas je zaista rijetkost da neka biljka u sebi ima toliko pozitivnog djelovanja na naš organizam. Zašto je dobar češnjak? Da ponovimo, češnjak u sebi sadrži antibakterijska, antivirusna, antigljivična, antiparazitska i antioksidacijska djelovanja koja nam pomažu u očuvanju našeg zdravlja. Budite pravi prijatelj svome tijelu i potrudite se svakodnevno pojesti barem jedan režanj češnjaka.


Tagovi: