Zašto je jabuka zdrava
Zašto je jabuka zdrava i koje su njene beneficije
Jabuke dolaze u raznim oblicima, bojama i okusima te pružaju niz hranjivih sastojaka koji mogu koristiti mnogim različitim aspektima čovjekova zdravlja. Zašto je jabuka zdrava i koje su njene beneficije? Na primjer, mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, pretilosti, bolesti srca, dijabetesa i nekoliko drugih stanja. U ovom članku saznajte više o prehrambenom sadržaju jabuka i o tome kako one mogu koristiti čovjekovom zdravlju. Hranjive sastojke u jabukama pružaju čitav niz zdravstvenih blagodati što je razlog zašto je jabuka zdrava. Jabuke sadrže niz antioksidansa, uključujući Pouzdani izvor: kvercetin, katehin, floridzin i klorogensku kiselinu. Konzumacija hrane bogate antioksidansima može pomoći u sprečavanju oksidacijskog stresa koji uzrokuje oštećenje stanica i može dovesti do razvoja određenih karcinoma. Jabuke su dobar izvor antioksidansa. Jedna metaanaliza iz 2016. godine zaključila je da konzumacija jabuka može među ostalim vrstama smanjiti rizik od raka pluća, raka dojke i kolorektalnog karcinoma. Vlakna također mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, prema meta-analizi Trusted Source objavljenoj 2018. godine.
Zašto je jabuka zdrava za neurološki sustav
2015. godine rezultati istraživanja na mišima Trusted Source sugerirali su da dodatak kvercetina u velikim dozama može pomoći u zaštiti stanica od vrste oštećenja koja može dovesti do Alzheimerove bolesti. Vrijedno je napomenuti da je većina studija ove vrste koristila visoke doze kvercetina za koje je malo vjerojatno da će biti prisutne u normalnim prehrambenim izvorima. Uz to, znanstvenici trebaju napraviti više studija na ljudima prije nego što mogu potvrditi da kvercetin poboljšava neurološko zdravlje ljudi. Zašto je jabuka zdrava nakon i kako pomaže nakon moždanog udara? Proučavalo se zašto je jabuka zdrava i kako konzumiranje jabuka tijekom 28 godina utječe na rizik od moždanog udara kod 9. 208 osoba. Autori su otkrili da oni koji su jeli najviše jabuka imaju manji rizik od trombotskog moždanog udara. Jabuke sadrže mnogo hranjivih sastojaka koji mogu smanjiti rizik od moždanog udara. Jedan pregled iz 2017. godine s pouzdanim izvorom otkrio je, na primjer, da ljudi koji konzumiraju najviše vlakana imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti i moždanog udara. Jabuka srednje veličine promjera oko 3 inča i težine 182 grama (g) daje 4, 37 g pouzdanog izvora vlakana. To je oko 13–20% pouzdanog izvora dnevne potrebe odrasle osobe, ovisno o njihovoj dobi i spolu.
Zašto je jabuka zdrava kod bolesti srca i povišenih masnoća
Zašto je jabuka zdrava kod bolesti srca i povišenih masnoća? Jedno istraživanje iz 2013. pokazalo je da je jedenje sirovih jabuka smanjilo razinu kolesterola lipoproteina male gustoće kod zdravih ljudi, ali da pijenje bistrog soka od jabuke nije imalo isti učinak. Autori stoga zaključuju da upravo vlakna u jabukama pomažu u smanjenju kolesterola. Zdravlje srca i zašto je jabuka zdrava za srce. Jabuke sadrže vlakna Pouzdani izvor, vitamin C, antioksidante i kalij. Jabuka srednje veličine pruža pouzdan izvor sljedeće: 13–20% dnevne potrebe osobe za vlaknima, 9–11% dnevne potrebe osobe za vitaminom C i 4% dnevne potrebe osobe za kalijem. Čini se da vlakna pomažu u upravljanju krvnim tlakom, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Vitamin C je antioksidans koji, uz ostale antioksidanse, može imati ulogu pouzdanog izvora u zaštiti nekih aspekata zdravlja srca. Vitamin C također može pojačati imunološki sustav i pomoći u obrani tijela od infekcija i bolesti. Kalij pomaže opuštanju krvnih žila, smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih komplikacija. 2013. godine istraživanje stanovništva pokazalo je da ljudi koji su zamijenili tri porcije voćnog soka tjedno s jednakom količinom cjelovitog voća, uključujući jabuke, imaju 7% pouzdan izvor niži rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji nisu jeli voće. Također, oni koji konzumiraju najviše vlakana imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, predložio je jedan pregled iz 2011. godine. Osobe koje već imaju dijabetes i slijede prehranu bogatu vlaknima također mogu imati nižu razinu šećera u krvi. Američko udruženje za dijabetes preporučuje jesti svježe voće, uključujući jabuke, kako biste zadovoljili slatki zub i osigurali prehranu. Međutim, podsjećaju ljude da vode računa o sadržaju ugljikohidrata u voću. Srednja jabuka sadrži Pouzdani izvor 25, 1 g ugljikohidrata, od čega je 18, 9 g šećera. Međutim, također osigurava vlakna i druge hranjive sastojke, što znači da kao slatki međuobrok ima dodatne zdravstvene prednosti.
Tagovi: