Zašto je kava gorka
Što je kava i zašto je kava gorka?
Kava je popularno piće koje se priprema od pečenih zrna biljke kave, a koja potječe iz tropskih dijelova Afrike. Postala je izuzetno važan dio mnogih kultura širom svijeta, te se ona često konzumirana ujutro ili tijekom dana kao poticaj za energiju. Kava sadrži kofein, prirodni stimulans koji poboljšava budnost i koncentraciju. Postoje različite vrste kave, kao što su espresso, latte, cappuccino i mnoge druge, svaka sa svojim jedinstvenim načinom pripreme i okusom. Proces proizvodnje kave započinje berbom zrelih plodova kave, njihovim sušenjem, pečenjem i mljevenjem, a zatim se kava kuha na različite načine. Kava je popularna zbog svojeg gorkog okusa i stimulativnih učinaka, a zašto je kava gorka zbog određenih kemijskih spojeva. Ujedno, umjerena konzumacija kave donosi sa sobom određene zdravstvene koristi, kao što je smanjenje rizika od nekih kroničnih bolesti. Kava se može pripremiti na različite načine, o čemu više slijedi u nastavku ovog članka, gdje ćemo ujedno otkriti zašto je kava gorka.
Kako se pravi kava i zašto je kava gorka?
Priprema kave započinje odabirom vrste zrna kava, a možete odabrati arabicu, robustu ili neku drugu vrstu. Svaka vrsta kave ima svoju jačinu gorčine i intenzitet, a zašto je kava gorka je zbog svojeg sastava. Nakon odabira, zrna kave se melju na odgovarajuću finoću. Za espresso, zrna se melju vrlo fino, dok za filter kavu se grublje melju. Proces pripreme kave uključuje nekoliko metoda, a najpoznatije su kuhanje u aparatu za espresso, moka, francuska preša, filter aparat i turska kava. U aparatu za espresso, mljevena kava se stavlja u filter, a zatim se pod visokim tlakom kroz nju propušta vruća voda, što rezultira gustom i aromatičnim espressom. Za francusku prešu, kava se grubo melje i stavlja u posudu, prelije se vrućom vodom i nakon nekoliko minuta infuzije pritisne se klipom da se odvoji talog od tekućine. Kod moke, u donjem spremniku ulijte zagrijanu vodu, dok u filter stavite mljevenu kavu. Potom se treba gornji spremnik zavrnuti na donji dio. Stavite moku da se grije na srednje jakoj vatri. Držite poklopac otvorenim kako biste vidjeli kada će gotova kava procuriti u gornji spremnik. Kada je procurila i većinski napunila spremnik, sklonite moku s vatre. Kod pripreme filter kave, vruća voda se polako prelijeva preko mljevene kave smještene u papirnatom filtru, te potom gotova kava kaplje u donju posudu. Turska kava se priprema tako da se mljevena kava pomiješa s hladnom vodom i šećerom, te se smjesa zagrijava do vrenja u džezvi. Nakon postizanja vrenja, kava se ostavlja da se malo slegne prije posluživanja. U nastavku doznajte zašto je kava gorka.
Razlog zašto je kava gorka
Zašto je kava gorka je zbog prisutnosti nekoliko kemijskih spojeva koji se razvijaju tijekom procesa pečenja zrna kave. Glavni razlog zašto je kava gorka je zbog kofeina i fenolnog spoja, uključujući klorogenske kiseline. Kofein je prirodno prisutan u zrnu kave i ima karakterističan gorak okus. Klorogenske kiseline se tijekom pečenja razlažu na laktonske spojeve i fenilindani, koji također doprinose gorčini. Proces pečenja ima ključnu ulogu u intenzitetu gorčine; duže i intenzivnije pečenje proizvodi tamnija zrna i pojačava gorčinu jer dolazi do većeg razlaganja klorogenskih kiselina. Uz to, način pripreme kave može utjecati na oslobađanje gorkih spojeva. Na primjer, pretjerano dugo kuhanje ili prevelika temperatura vode mogu izvući više gorčine iz zrna kave. No, gorčina u kavi, iako ne svima omiljena, pridonosi dubini okusa kave. Neki ljudi uživaju u gorčini kave, dok drugi preferiraju blaže varijante kave s manje gorčine, koje se mogu postići odabirom blago pečenih zrna, ili kraćim vremenom ekstrakcije.
Tagovi: