Zašto je maslinovo ulje gorko
Zašto je maslinovo ulje gorko, zato što su svježe masline gorke
Mnogi potrošači kažu da ne vole gorčinu eksta djevičanskog maslinovog ulja iako su gorčina, pikantnost, zelenkasta boja i pomalo voćni okus elementi prepoznatljivosti pravog, nepatvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Maslinovo ulje bez gorčine je za većinu maslinara patvorina na kojoj netko želi zaraditi. Zašto je maslinovo ulje gorko, zato što su svježe masline gorke, pa je logično da od njih dobijete i gorko ulje, ekstrahirati na neki način tu gorčinu bi značilo oduzeti mu originalnu prirodnu kvalitetu.
Zašto je maslinovo ulje gorko, zbog polifenolnih spojeva u ekstra djevičanskom maslinovom ulju koji imaju vrlo širok spektar djelovanja na ljudsko tijelo. Ti organski spojevi krivci za gorčinu, ali djeluju antimikrobno, protuupalno, antioksidacijski i na razne druge načine, ali svi znamo da su skoro svi lijekovi gorki ako im se ne dodaju šećeri ili neki drugi zaslađivači. U slučaju ekstra djevičanskog maslinovog ulja gorko slobodno čitajte kao ljekovito, jednako kao i omega 3 i omega 6 masne kiseline u tom ulju.
Zašto je maslinovo ulje gorko, da ga razlikujete od krivotvorenih ulja
Pojedini maslinari podilaze ukusu onog dijela tržišta koje se žali na gorčinu, pa svoje maslinovo ulje miješaju sa drugim biljnim uljima i tako ublaže pikantnost i gorčinu, ali i ubiju izvorni okus ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Zašto je maslinovo ulje gorko, da ga razlikujete od krivotvorenih ulja, a ako ulje koje ste kupili nije skoro ni malo gorko, ni malo pikantno, možete biti sigurni da ste kupili krivotvorinu po cijeni skupog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Drugi razlog dodavanja drugih ulja je dobra stara pohlepa, jer miješanjem s drugim biljnim uljima neki maslinari povećavaju prodajne količine i veću zaradu. Zato, ako želite originalno ekstra djevičansko ulje najbolje kvalitete ne pitajte zašto je maslinovo ulje gorko, u ovakvim slučajevima bi trebali pitati zašto ovo maslinovo ulje nije gorko, jer je njegova gorčina njegovo prirodno svojstvo i znak kvalitete, a odsustvo pikantnosti i gorčine bi u vama svakako trebalo pobuditi sumnju u njegovu kvalitetu i način prerade.
Zašto je maslinovo ulje gorko i je li uvijek jednako gorko
Na visinu i količinu fenola u maslinovom ulju utječe mnogo različitih faktora. Zašto je maslinovo ulje gorko i je li uvijek jednako gorko ovisi o udjelu fenola koji ovisi o sorti maslina, klimatskim uvjetima u kojima su plodovi dozrijevali, o načinu obrade maslina i drugim agrotehničkim mjerama, pažljivo odabranom trenutku berbe maslina, načinu prerade maslina i optimalnim uvjetima pohrane i transporta ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Postoje sorte maslina sa nižim udjelom fenola za blaga i aromatična ulja.
No postoje sorte maslina sa visokim udjelom fenola i ulja dobivena od tih maslina su obično iznimno pikantna i gorka. Zašto je maslinovo ulje gorko, upravo zbog zdravstvenih prednosti i učinaka na ljudsko zdravlje, jer fenoli i omega masne kiseline čuvaju srce i krvožilni sustav, smanju rizike od srčanog ili moždanog udara, štite ljudske stanice od starenja, smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Fenoli pomažu u liječenju raka, naročito melanoma, antikancerogeno djeluju na jetru i na tumorske stanice kod raka debelog crijeva.
Tagovi: