Zašto je mrkva zdrava
Znate li zašto je mrkva zdrava?
Koje su prednosti mrkve? Zašto je mrkva zdrava? Kada govorimo o zdravoj hrani, mrkva zauzima istaknuto mjesto. Bilo da se jede sirovo, kuhano ili kao sastojak mnogih jela, ovo povrće jarke boje nudi niz nevjerojatnih zdravstvenih prednosti. Budući da je mrkva vrlo tražena i popularna, možemo je kupiti na tržnici tijekom cijele godine. Osim svojih jedinstvenih svojstava, mrkva ima zanimljivu povijest. Ovo povrće počelo se uzgajati prije više od 5000 godina. Izvorne boje su mu žuta i ljubičasta, a narančasta boja ovog povrća razvijena je u zapadnoj Europi u 16. stoljeću. U srednjem vijeku njegova je popularnost bila velika jer se smatrao ljekovitim, a posebno se preporučivao kao lijek za probavne smetnje i probleme s vidom. Ako se pitate zašto je mrkva zdrava, ona je odličan izvor hranjivih tvari poput vitamina A i vitamina C. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, dok vlakna pomažu u održavanju probavnog sustava zdravim. Prisutnost vlakana i beta-karotena pomaže u smanjenju kolesterola i sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.
Zašto je mrkva zdrava u prehrani
Zašto je mrkva zdrava u prehrani? Jedinstvena boja ovog povrća i njegov hrskavi okus svakako čine da mnogi uživaju u njegovom okusu. Mrkva pripada obitelji peršina. Spada u zimsko povrće koje raste pod zemljom. Visoka vrijednost vlakana čini mrkvu važnom za svakoga tko želi održati dobru tjelesnu formu. Koje su njegove prednosti? Mrkvu vole jesti i odrasli i djeca zbog njene slatkoće i hrskave teksture. Zahvaljujući vitaminima, pantotenskoj kiselini, željezu, bakru, folnoj kiselini i magneziju koje sadrži, nadoknađuje nedostatak minerala u organizmu, odličan je protiv anemije, povećava hemoglobin i eritrocite. Ovo povrće uravnotežuje kiselost kože, obnavlja je i daje joj ljepši izgled. Osim diuretičkog djelovanja, poznato je njegovo blagotvorno djelovanje na crijeva i želudac. Zbog visokog udjela vlakana pomaže kod problema sa zatvorom. Ostale dobrobiti uključuju: prevenciju bolesti kao što su bronhitis i astma; djeluje kod problema s niskim krvnim tlakom i umorom; uklanja bore lica i vrata; dnevna konzumacija svježe mrkve smanjuje rizik od raka pluća; štiti od čira na želucu; snižava loš kolesterol i povećava dobar kolesterol; smanjuje rizik od moždanog udara ako se redovito konzumira; održava kiselo-alkalnu ravnotežu u tijelu; pomaže u čišćenju jetre. Kao dio uravnotežene prehrane, može pomoći pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava i smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Unatoč bezbrojnim korisnim aspektima zašto je mrkva zdrava, od nje možemo napraviti bezbroj ukusnih recepata.
Zašto je mrkva zdrava za oči
Kada pomislimo na mrkvu, prvo što nam padne na pamet je zdravlje očiju. Što čini mrkvu tako važnom? Zašto je mrkva zdrava za oči? Istraživanja su pokazala da beta karoten, vitamin C, vitamin E pomažu u izbjegavanju problema s vidom, što mrkvu svrstava u kategoriju iznimnog korjenastog povrća. Kada govorimo o zdravim i hranjivim namirnicama, poznato je zašto je mrkva zdrava i zašto zauzima važno mjesto. Svi smo čuli zašto je mrkva dobra za oči, a mnoga su klinička ispitivanja potvrdila da pojedine hranjive tvari iz ovog korjenastog povrća usporavaju napredovanje očnih bolesti. Beta-karoten koji se nalazi u mrkvi se u našem tijelu pretvara u vitamin A, koji potiče dobro zdravlje očiju. Ovaj vitamin također pomaže u sprječavanju problema kao što je makularna degeneracija. Stoga je redovita konzumacija ovog povrća iznimno važna u prevenciji očnih bolesti koje su povezane s procesom starenja. Nedostatak vitamina A može rezultirati progresivnom bolešću oka zvanom kseroftalmija, koja uzrokuje noćno sljepilo ili poteškoće s vidom pri slabom svjetlu.
Tagovi: