Zašto je srdela kraljica ribe
Glavni razlozi zašto je srdela kraljica ribe
Mala srdela jedna je od jeftinjih riba na tržištu jer u našem moru je ima dovoljno pa je ponuda velika. No, ova mala plava riba smatra se kraljicom riba zbog sastava svog ribljeg mesa. Glavni razlozi zašto je srdela kraljica ribe je to što je srdela bogata nezasićenim aminokiselinama omega-6 i omega-3 što je izuzetno dobro za ljudsko zdravlje.
Osim toga razlozi zašto je srdela kraljica ribe je i to što sadrži vitamine A, D i E, te za ljudski organizam važne minerale, ugljikohidrate i bjelančevine. Meso ove ribe je izuzetno ukusno i lako se probavlja, te je zbog svojih sastojaka zdrava riba za ljude.
Životni vijek ove ribe je kratak i brzo se razmnožava pa je stoga ima dovoljno, a istovremeno s obzirom na kratak životni vijek ne stigne u svoje tijelo za života unijeti kemikalije koje se nalaze u moru. Potrebno je znati kako je očistiti i ispeći na ulju i zdravi obrok se nalazi na vašem stolu u kratkom vremenu.
Ribari znaju zašto je srdela kraljica ribe
Srdela je vrsta iz porodice haringi, a nalazimo je pod nazivima poput sardina, šardela, srđela, žir, te štijavica. Ova plava mala riba nema staništa već je stalno u pokretu u svom kratkom životnom vijeku. Ribari obično znaju gdje se mogu naći jata srdela tokom cijele godine. Ribari će vam znati objasniti zašto je srdela kraljica ribe ne samo zbog svog sastava koji koristi ljudskom zdravlju. Ribari će srdele loviti mrežama plivaricama, te će ulov srdele biti oko 60% ukupnog ulova koji će ribari ostvariti, što samo znači da ove zdrave ribe ima dovoljno.
Najčešće se srdele kreću u moru kod zapadne Istre, oko otoka Lošinja i Oliba, vanjske strane Dugog otoka, kod Palagruže, Visa i Paklinskih otoka, ali i u blizini otoka Mljeta, Lastova i kod Pelješca uz obalu.
Bogat ulov srdele je dovoljan razlog zašto je srdela kraljica ribe i to će vam potvrditi svaki ribar jer ih je lako uloviti, lako prodati i u našem moru je ima dovoljno i za buduće naraštaje zbog brzog razmnožavanja.
Kuhari znaju zašto je srdela kraljica ribe
Kuhari znaju zašto je srdela kraljica ribe svojim kvalitetnim i zdravim ribljim mesom. Ova mala plava riba bogata zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima priprema se na nekoliko poznatih i bezbroj manje poznatih načina. Termička obrada srdele traje kratko jer se radi o maloj ribi i nije potrebno dugo je pržiti, peći na žaru već je dovoljno kratko vriijeme da meso ove ribe bude spremno za jelo.
Kuhari znaju zašto je srdela kraljica ribe jer je ova riba vrlo zahvalna na pripremu u kuhinji kao što je bogata hranjivim sastojcima. Osim prženja i pečenja, ova se plava mala riba može pripremati i na druge načine. Može se posluživati usoljena u raznim salatama ili kao predjelo uz neko dobro vino.
Složenac od srdele i krumpira poznato je jelo kojim su se prehranjivale brojne obitelji. Priprema srdele na brudet uz dodatak tjestenine prava je delicija nakon koje ćete prste polizati. Čak i sendvič sa srdelama i povrćem će vas oduševiti jer je meso ove ribe vrlo ukusno i lako probavljivo. Kao dodatak grčkoj salati iznenadit će vas svojim okusom kojim će promijenti vašu percepciju grčke salate.
Tagovi: