Zašto se ulje i voda ne miješaju
Zašto se ulje i voda ne miješaju i kakve su fizikalne osobine ulja i vode?
Ulje i voda svakako su dvije različite tekućine, što znači da imaju razne fizikalne osobine. Ulje se opisuje kao hidrofobna tvar, što znači da prema svojoj osobini ono odbija vodu. Voda je s druge strane hidrofila, što znači da ona na sebe privlači samo druge molekule vode. Zašto se ulje i voda ne miješaju? Potrebno je objasniti polarne kao i nepolarne molekule. Razlog zašto se ulje i voda ne miješaju leži upravo u razlikama koje se nalaze u polarnoj i nepolarnoj tvari.
Voda se opisuje kao polarna molekula, što nam daje do znanja da postoje polarne veze kod atoma kisika te vodikovih atoma. Pogledamo li ulje, ono se opisuje kao nepolarna tvar, što znači da nema nikakvih polarnih veza. I dok se u praksi vidi kako se ulja i voda ne miješaju jer ulje uvijek isplovi na površinu, dodavanjem određenih sredstava može se postići homogena smjesa. Sredstva za pranje ili stabilizatori imaju ulogu u miješanju vode i ulja.
Zašto se ulje i voda ne miješaju i kako izgleda interakcija između ulja i vode?
Kada pokušamo pomiješati ulje i vodu, različite molekule ne mogu postići stabilne međumolekulske sile koje bi se međusobno privukle. Molekule u vodi stvorit će međusobne vodikove veze, no to se isto ne može ostvariti i s molekulama u ulju. Navedeno se vidi fizički na odvajanju ulja i vode. Zašto se ulje i voda ne miješaju? Kada dodamo ulje u vodu, ono će uvijek isplivati na površinu, neovisno o duljini ili metodi miješanja. Miješanje će uvijek rezultirati formiranjem takozvanih odvojenih faza, što se vidi odvajanjem ulja na površinu vode.
Zašto se ulje i voda ne miješaju? Odgovor je različita gustoća. Voda uvijek ima veću gustoću naspram ulja, što dovodi do zaključka da je ulje lakše i da ono lako ispluta na površinu. Navedena razlika u gustoći isto doprinosi nemogućnosti spajanja. Može li se ulje i voda pomiješati? Iako se ne može pomiješati prirodno, može se stvoriti emulzija koja će sjediniti ulje i vodu.
Zašto se ulje i voda ne miješaju i u kojem slučaju se mogu pomiješati?
Prirodno, ulje u voda se ne mogu pomiješati, no to ne znači da je nemoguće. Znamo odgovor na pitanje zašto se ulje i voda ne miješaju, ali zanima nas kako možemo spojiti fizikalne osobine. Kako bi pomiješali ulje i vodu moramo stvoriti emulziju kako bi dobili emulgator koji će djelovati na fizikalne osobine tekućina. Emulgator se opisuje kao tvar koja ima mogućnost smanjenja površinske napetosti koja nastaje između ulja te vode. U primjeru, to je majoneza koja u sastojcima ima ulje i vodu, ali emulgatori su jaja ili senf.
Zašto se ulje i voda ne miješaju svakako je zanimljivo pitanje. Postoji više odgovora koji nam daju do znanja zašto ne dolazi do međusobnog miješanja. Različite fizikalne osobine, polarne te nepolarne molekule, interakcija između molekula, različita gustoća - sve nam ovo daje odgovor na pitanje zašto je nemoguće postići miješanje ulja i vode. Ako navedene tekućine želimo pomiješati, tada se moramo poslužiti nekom emulzijom kao veznom tvari.
Tagovi: